[...] of Dietary Resistant Starch on the Human Gut Microbiome, Metaproteome, and Metabolome” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646248/ https://cbimo.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/cbimo/grafika/skrobia.pdf https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/starch-that-burns-body-fat Heijnen ML, Deurenberg P, et al. Replacement of digestible by [...]
[...] użyciu specjalistycznej aparatury ma cokolwiek wspólnego z ekspozycją na zimno, w normalnym otoczeniu? U siedmiu na dziesięć osób w cytowanym eksperymencie odnotowano nasilenie drżenia mięśniowego. Tymczasem w badaniach na wytrenowanych pływakach, tego rodzaju reakcja pojawiała się z dużym opóźnieniem i to dopiero po 40 minutach chłodzenia [...]
[...] w kolejnych próbach placebo, oktreotryd - analog somatostatyny, beta-blokery – propanolol oraz antagonistę α-adrenergicznego). Ile tłuszczu zużywają kobiety, a ile mężczyźni? W jednym z badań oceniano ile tkanki tłuszczowej utleniają kobiety i mężczyźni. W spoczynku, okazało się, iż mężczyźni zużywają więcej w ujęciu absolutnym [...]
[...] być niewiarygodnie ciężka (30-sekundowa przerwa). I jeden i drugi rodzaj treningu może rozbudować siłę, masę i dynamikę zawodnika, a także poprawić definicję sylwetki (o ile zastosuje się właściwą dietę). I wbrew zamieszczanym w Internecie planom, przy krótkich seriach możesz skutecznie budować obwody (masę), a w dużym zakresie powtórzeń [...]
Do dzisiaj niektórzy ludzie w średnim wieku niezwykłym zaufaniem obdarzają drukowane publikacje – broszury, książki, drobne tomiki, prasę. „To jest wydrukowane, więc musi być prawdą”. Nieważne, że za pieniądze każdy może opublikować niemal dowolne herezje, mity i antynaukowe bzdury, bo to przecież nie jest zakazane. Podsumowanie Nie należy [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
[...] Poza tym, czy 12 podciągnięć przy masie ciała ponad 160 kg to tak mało? https://www.youtube.com/watch?v=qkuiKO3UDII Film: Andrey Malanichev i jego 1140 kg w trójboju. A ile „internetowi specjaliści” są w stanie zaliczyć w trójboju, bez sprzętu? Chociaż połowę wyniku Malanicheva? Kiril Sarychev wyciskał leżąc, bez sprzętu, 335 kg, w trójboju [...]
Obecnie HIIT, crossfit, kompleksy sztangowe, treningi stacyjne i obwodowe oraz inne, nowoczesne formy treningu są uważane za najlepsze i najskuteczniejsze dla poprawy wydolności czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nie do końca jest to słuszne podejście i za chwilę pokażę dlaczego. Są dziesiątki protokołów treningowych, które charakteryzują się [...]
Istnieje wiele silnych, wręcz niezatapialnych mitów dotyczących treningu siłowego i aerobowego. W dzisiejszym opracowaniu przyjrzymy się treningowi siłowemu i aerobowemu, ich cechom wspólnym i różnicom. Czy da się wyłonić faworyta w tej rywalizacji? Czy może poszczególne rodzaje treningu więcej łączy, niż dzieli? Według wszelkich dostępnych [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] białko w formie odżywki jest lekkostrawne, żołądek szybko sobie z nim radzi i nie stanowi to wyzwania dla naszego układu pokarmowego. Czy białko może powodować alergie? O ile białko samo w sobie alergenem nie jest, o tyle niektóre osoby mające problem z poszczególnymi frakcjami białka mogą odczuwać pewne dyskomforty po jego wypiciu. Np. osoby [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
[...] to nie ma znaczenia. Musisz ustawić właściwe makro (proporcje makroskładników, czyli białek, węglowodanów, tłuszczów), ale niezależnie jaki masz cel, wszystko sprowadza się, ile kalorii możesz jeść w ciągu dnia, to jest najważniejszym czynnikiem, determinującym efekty (masę lub redukcję). Chcesz zwiększyć masę ciała, jesz nieco więcej niż [...]
[...] W końcu, nadal nie rozumiem, po co Stoppani sięga po badania, których najwyraźniej nie rozumie i nie potrafi ich umieścić w odpowiednim kontekście. To tak, jakby rozważać, ile muskulatury zbudujemy, wykonując interwały. U niektórych osób efekt będzie występował, u innych nie, ale przecież interwały wcale do tego nie służą! Trening FBW lub [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] ktoś dodatkowo wydatkuje codziennie kilkaset kilokalorii? 500 kcal dziennie, to już 3500 kcal tygodniowo, czyli w 2,5 tygodnia może pozbyć się 1 kg tkanki tłuszczowej (o ile wszystkie inne parametry nie ulegną zmianie). U niektórych osób brak dodatkowej aktywności fizycznej nie powoduje otyłości, bo mają one bardzo dobrą regulację łaknienia i [...]
[...] tak, aby miały podobną ilość energii (kilokalorii), gęstość energetyczną, ilość makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze), cukru, sodu i błonnika. Badani mogli jeść, ile tylko chcieli. Grafika: spożycie energii podczas stosowania różnego rodzaju diet. Wyniki: spożycie energii było większe podczas stosowania diety wysoko przetworzonej (508 [...]
Siłownia jest miejscem, w którym spotykają się przeróżne osoby. Kiedyś istniał stereotyp „pakera”, który zbytnio nie grzeszył inteligencją. Nie musi być to prawdą, niemniej warto pamiętać, iż niewielu trenujących posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą dietetyki czy treningu. Bardzo często powiela się więc siłowniowe bajania i utwierdza w błędnych [...]
[...] To nie znaczy, że mniejszy zakres powtórzeń jest bezużyteczny, ale nie należy nadużywać wspomnianego narzędzia. Jeszcze gorzej, jeśli dana osoba co tydzień sprawdza, ile jest w stanie podnieść w martwym ciągu, lub ile może przysiąść czy wycisnąć leżąc. To naprawdę nie ma żadnego sensu i nic wspólnego z kulturystyką. Nawet jeśli chcesz [...]